Marhapörkölt – Egy klasszikus magyar étel

2024. november 17., vasárnap

A marhapörkölt, mint a magyar konyha egyik ikonikus étele, generációk óta foglalja el méltó helyét az asztalokon. 

De mi is teszi ezt az ételt ennyire különlegessé? Miért szeretik annyira az emberek? És hogyan készül el a tökéletes marha pörkölt?

A pörkölt eredete a magyar pusztákhoz köthető. A pásztorok egyszerű, de tápláló ételeket készítettek, amelyeket könnyen el tudtak készíteni tűzön. A marhapörkölt éppen ilyen étel volt: szívós hús, hagyma, paprika és fűszerek egy egyszerű, mégis ízletes kombinációja. Az étel az évszázadok során finomodott, de lényege változatlan maradt.

Miért olyan különleges a marhapörkölt?
  Ízek harmóniája: A hagyma édes íze, a paprika fűszeressége, a hús zamatossága – ezek az ízek egy tökéletes harmóniát alkotnak.
  Sokoldalúság: A marhapörkölt szinte bármilyen körettel tálalható: nokedlivel, tésztával, burgonyával.


A tökéletes marhapörkölt elkészítésének számtalan módja van, de néhány alapelv mindig igaz:
  Jó minőségű hús: A marhapörkölt alapja a jó minőségű hús. A legjobb választás az ami legeltett marhahús. 
  Lassú főzés: A húsnak bőven kell idő, hogy megpuhuljon és az ízek összeérjenek.
  Sok hagyma: A hagyma adja az étel alapját, ezért ne sajnáljuk belőle.
  Jó minőségű pirospaprika: A pirospaprika színe és íze döntő szerepet játszik a pörkölt ízében. Ebből is válasszunk tiszta forrásból származó terméket. 
  Fűszerek: A köménymag, a fokhagyma és a feketebors elengedhetetlen a tökéletes végeredménye. 


A marhapörköltet hagyományosan nokedlivel tálalják, de remekül passzol tésztához, burgonyához vagy akár rizshez is. 

A marhapörkölt több mint egy étel, ez egy igazi magyar kultúrkincs. Az egyszerű alapanyagokból készült, mégis rendkívül ízletes étel, amelyet generációk óta készítenek és fogyasztanak. Ha még nem próbáltad, mindenképpen érdemes kipróbálnod!


Hozzávalók:

1800 g szürkemarha lapocka
4 közepes fej  bio vöröshagyma 
2 púpos evőkanál mangalica zsír
10 cikk bio fokhagyma
1 púpos teáskanál bio őrölt fűszerkömény
4 teáskanál bio csemege őrölt fűszerpaprika
200g bio krémes paradicsompüré (nem a sima hagyományos) 
1 evőkanál házilag készült sóval tartósított darált csípős pirospaprika
1 evőkanál bio ételízesítő
1 lapos teáskanál bio őrölt színes bors
3 evőkanál fűvel táplált marhából készült natúr kollagénpor

Elkészítés:

Minden alapanyagot előkészítek a főzéshez. 
A húst nagyobb kockára vágom (2x2 cm), majd a hagymákat is késés aprítóba teszem, és felaprítom. 
A kuktába készítem a húst, a zsírt, a felaprított hagymákat, a paradicsompürét, és a darált paprikát. 
Ezeket szépen lepirítom, majd jöhetnek a fűszerek, kivétel a só. 
Ezután felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje a húst, majd a kuktát lezárom, és közepes lángon a sípolástól számítva kb. 50 percig főzöm. 
Én a kukta után szeretem hagyományos edénybe átszedni, és még kB. 10 percig főzöm így tovább. Itt kerül bele a kollagén por, ami szépen oldódik a pörköltben. Ha szükséges akkor jöhet a só, de csak kóstolás után! 

Ha nincs kuktád semmi gond, akkor egy edényben fedő alatt pici lángon kB 2-2,5 óra alatt puhára főzzük a húst. 

Köretnek most paleo szezámos kagyló tésztát készítek, és tejföllel tálalom. 


Ha tetszett a recept, akkor lájkolj Facebookon, és kövess Instagramon!

Jó étvágyat!