Szénhidrátcsökkentett Kenyér: Egy ízletes és egészséges alternatíva

A szénhidrátcsökkentett kenyér az utóbbi években egyre népszerűbbé vált, különösen azok körében, akik egészségesebb életmódra vágynak vagy fogyni szeretnének.

De miért is olyan különleges ez a kenyérfajta?
Miért válasszunk szénhidrátcsökkentett kenyeret?
A hagyományos kenyérhez képest alacsonyabb glikémiás indexük miatt lassabban emelik meg a vércukorszintet, így elkerülhetjük a hirtelen energiaingadozásokat és a sóvárgást.

A szénhidrátcsökkentett kenyerek általában több rostot tartalmaznak, ami segít az emésztésben, növeli a jóllakottság érzését és stabilizálhatja a vércukorszintet. 


A szénhidrátcsökkentett kenyér készítéséhez általában olyan liszteket használnak, amelyek alacsonyabb szénhidráttartalmúak, mint a hagyományos búza liszt.

Hozzávalók:

45g Szafi reform rostkeverék
45g Szafi reform fánkliszt
60g aranylenmag liszt 
15g foszfátmentes sütőpor 
1 csipet szárított élesztő (Ez csak az íze miatt szükséges, egyébként elhagyható.) 
3 db bio tojás
40g bio szűretlen almaecet
220g forró tisztított víz
1 csipet só

Elkészítés:

Minden alapanyagot előkészítek a sütéshez. 
A liszteket a rostkeverékkel, a sütőporral, és az élesztővel összekeverem egy tálban. 
Egy másik tálban a tojásokat, az almaecetet, a sót, és a vizet keverem össze. 
Majd a lisztes tál tartalmát beledolgozom egy villa segítségével a tojásos keverekbe.
Hagyom 5 percet pihentetni. Olajos kézzel 4 egyforma zsömlét csinálok, amit sütőpapírral bélelt tepsire helyezek. 
Előmelegített légkeverékes sütőben 200 fokon kb. 40-45 perc alatt készre sütöm. 
Rácson hagyom kihűlni. 

Fogyaszthatjuk szendvics és pirítós formájában is. Kísérletezzünk bátran különböző feltétekkel és ízekkel!


Tipp! Magokat is tehetsz a tésztába. Én itt most egy teáskanál fekete szezámmaggal dúsítottam a tésztám.

Ha tetszett a recept, akkor lájkolj Facebookon, és kövess Instagramon!

Jó étvágyat!